Tietoa tilastamme

Toteutimme pitkäaikaisen unelmamme ostamalla n 13 vuotta sitten pienen maatilan. Aluksi tilalle hankittiin eläimiä vain harrastusmielessä. Pian innostus kuitenkin vain kasvoi ja aloimme rakentaa toimintaa siten, että siitä saisi ainakin osaksi myös elannon.

Hyvin paljon onnellisten sattumien kautta löysimme perinnelaidunnuksen. Se tuntui heti hyvin omalta, eli toiminnassa yhdistyy kaikki ne osaset, jotka tunnemme itsellemme tärkeiksi. Näin voimme olla osaltamme mukana säilyttämässä upeita perinnemaisemia, säilyttää alkuperäisrotuisia eläimiä ja tuoda iloa muillekin ihmisille. Suomenkarjaa olevat nautamme ja suomenlampaamme laiduntavat pääosin paikoissa, joissa ihmiset voivat käydä niitä katselemassa ja rapsuttamassakin. Tunnemme tärkeäksi, että etenkin lapset ja nuoret pääsevät näkemään eläimiä läheltä.

Vuoden 2020 keväästä alkaen lopetimme kyyttöjen kasvatuksen, koska eläkeikä alkaa lähestyä ja uusia sopimuksia viideksi vuodeksi ei enää kannattanut tehdä. Perinnelaitumilla jatkavat onneksi uudet laiduntajat, edelleen pääosin kyytöillä ja suomenlampailla. Hyvä niin! Meillä jatkossa jonkin verran lampaita ja tällä hetkellä 12 alpakkaa. Lisäksi kanoja ja kaneja.

Vähän kuin sivutuotteena tuotamme myös maukasta ja terveellistä luonnonlaitumilla kasvanutta naudan- ja lampaanlihaa. Kuten ihminen, myös eläin on sitä mitä se syö, eli luonnollista ruohoa syövällä naudalla on esim. huomattavasti parempi omega 3- ja omega 6-rasvahappojen suhde kuin nopeasti täysrehuilla kasvatetuilla eläimillä. Eläimemme laiduntavat koko laidunkauden toukokuusta syyskuuhun luonnonlaitumilla. Myös talvirehu on pääosin peräisin suojavyöhykesopimuksen alaisilta pelloilta, eli niitä ei lannoiteta. Missään nimessä emme suostu käyttämään rehuja, joihin olisi lisätty gm-soijaa tai -maissia.

Parhaiten autat alkuperäisrotujen säilymistä syömällä niiden lihasta valmistettuja tuotteita! Rotujen geeniperimän monipuolisuuden säilymiseksi riittävää määrää eläimiä ei kukaan pidä vain lemmikkeinä. Alkuperäisrotujen eläinmäärä lisääntyy vain, jos siitä on kasvattajille riittävää taloudellistakin hyötyä lihan- ja/tai maidontuotannon kautta.

Suomenlampaan villa on pitkää ja pehmeää. Laitumella se pysyy puhtaana ja kauniina ja saadaan näin kehräämöön hyvälaatuisena. Emme pyri katraassamme yksiväriseen kantaan, vaikka se villantuotannollisesti olisi järkevää, vaan pässi ja uuhi valinnoilla haemme ennemminkin erikoisia värejä. Jokainen lampaamme on siis selvästi tunnistettava yksilö. Ja kaikilla eläimillämme on luonnollisesti oma nimi!

Alkuperäisrodut soveltuvat laiduneläimiksemme erinomaisesti pienen kokonsa, terveytensä ja älykkyytensä vuoksi. Pienikokoisia eläimiä on helpompi siirrellä laitumelta toiselle. Kesäisin kaikki naudat ja lampaat ovatkin kesätöissä eri paikoissa. Yhteensä sopimuslaitumia on tällä hetkellä n 40 hehtaaria lähes kymmenessä eri kohteessa.

Perustoimeentulomme tulee edelleen jakeluyrityksemme kautta, mutta suurimman osan päivästä saamme nauttia eläintemme seurasta ja Suomen upeasta luonnosta. Elämämme on ehkä ulkopuolisen silmin työntäyteistä, mutta se on täynnä ELÄMÄÄ! - täyteläistä ja mausteista kuin hyvä viini. Kun harrastus ja työ ovat käytännössä sama asia, ei ymmärrä mihin tarvitsisi erikseen vapaa-aikaa. Kun vielä teemme tätä kaikkea yhdessä 24/7, niin ei tarvitse erikseen raivata aikaa kalenteriin puolison kanssa olemiseen - käytännöllistä ja toimivaa!

Niin, ja alpakat. Nuo upeat ja ylväät eläimet tulivat meille, koska olimme heti ensinäkemältä ihastuneet niihin. Nyt alpakkaperheemme on jo kasvanut kolmella vasalla. Kokemus oli upea ja uusia vasoja odotamme innolla. Alpakoista hyödynnämme mainosarvon lisäksi villan. Olemme teettäneet siitä Pirtin Kehräämössä lankaa yhdessä lampaidemme villan kanssa. Keväällä 2015 kehräytimme ensimmäisen kerran 100% alpakkalankaa Ruukin Kehräämössä Mathildedalissa Salon lähellä. Tämä lanka on aivan mahtavaa!

Kahden vasan villat on Miiru Klaukkalassa sijaitsevasta Kirjava Puodista kehrännyt käsin, aivan upeaa lankaa sekin!

Lisäksi myytävänä on raakavillaa.

Mehiläisten pidon jouduimme lopettamaan syksyllä 2017, koska Mervi tuli voimakkaasti allergiseksi mehiläisten myrkylle. Pesät lähtivät onneksi lähellä toimiville tarhaajille Terhi ja Tuomas Mehtiölle, joten toivottavasti saamme jatkossakin hunajaa myyntiin heiltä.

Näiden muutaman vuoden aikana olemme ehtineet myös käydä montakin kurssia tilan hoitoon liittyen; mm. luomukurssi, erilaisia lampaidenhoitokursseja, eläinkuljetuskurssi ja -tutkinto ja hygieniapassi-kurssi.

Vuoden 2013 alussa saimme oikeuden myydä pakattua lihaa suoraan tilalta, joten nyt voimme muutaman kerran vuodessa tarjota mahdollisuuden muillekin nauttia erinomaisesta kyytön- ja suomenlampaanlihasta. Koska kerralla myytävä lihamäärä on aika pieni, kannattaa tilata haluamansa erä jo etukäteen puhelimitse tai sähköpostilla. Lihat tuodaan tilalle perjantaisin ja ne tulee noutaa pe-su välisenä aikana.

 

Katso lisää kuvia eläimistämme ja tilamme elämästä. Ajankohtaisinta tietoa ja kuvia löytyy suvitienkotieläintilan facebook-sivuilta, kannattaa katsoa!!

© Suvitien kotieläintila Sivukartta EtusivuKotisivujen suunnittelua