Maisemalaidunnus

perinnelaidunnus

Maisemalaiduntamisella tarkoitetaan sellaista niityn tai metsittyvän alueen laiduntamista, jota harjoitetaan maisemallisten arvojen tähden ja jonka päämääränä on maiseman parantaminen. Maisemalaiduntaminen on EU tukikelpoista. Eläimet ovat tehokkaita, mutta samalla ympäristöystävällisiä luonnon- ja maisemanhoitajia.

Laiduntaminen säilyttää maisemat avoimina ja edistää luonnon monimuotoisuutta kasvien, hyönteisten, perhosten ja lintujen lisääntymisen myötä. Kaunis, hoidettu maisema on osa viihtyisää asuinympäristöä. Laidunnus on pitkäkestoista työtä. Ensimmäisten 1-2 vuoden aikana maan fosforipitoisuudet voivat hetkellisesti kasvaa, mutta sen jälkeen ne kääntyvät laskuun. Tämä tarkoittaa että rantalaiduntaminen vähentää vesistöjen rehevöitymistä ja parantaa monin tavoin luonnon monimuotoisuutta. Alkuperäisrodut sopivat erityisen hyvin luonnonlaitumien hoitoon.

Kyyttömme ja suomenlampaamme laiduntavat kesäkaudella Metsähallituksen omistamilla Korteniemen perinnetilan laitumilla ja Kälkän niityllä Torrossa Tammelassa, ja Luonnonperintösäätiön Yli-Myllyn tilalla Lopella. Uusin laidunnuskohde on Räikälän niitty Janakkalassa, Laurinmäen museoalueen vieressä. Sen omistaa Janakkalan kunta. Lisäksi laidunnamme omaa peltoamme Kyynäröisen lintujensuojelualueen rantapellolla Rengossa ja Leppälahden tilan peltoja Härkätien varrella Rengossa.

Kaikilla laitumillamme eläimiä voi seurailla läheiseltä tieltä tai Korteniemessä laitumen reunoilta. Laitumelle emme suosittele ketään menemään, koska kaikki eläimemme eivät välttämättä pidä vieraista ihmisistä alueellaan!!

Erityistukihakemukset kaikille laidunalueillemme on tehnyt maisemaneuvoja Auli Hirvonen ProAgria Hämeestä.

Linkkejä

© Suvitien kotieläintila Sivukartta EtusivuKotisivujen suunnittelua