Eläimet   »  Alpakat

Alpakat

Alpakka on eteläamerikkalainen kamelieläin, jonka kantamuoto on vieläkin villinä elävä vikunja. Alpakkaa käytetään lähinnä villantuotantoon. Alpakka on kesytetty kotieläimeksi jo yli 5000 vuotta sitten, ja sen villa on aina ollut hyvin arvostettua.Tällä hetkellä Andien seuduilla elää n 3,5 miljoonaa alpakkaa, jotka ovat pääosin väriltään valkoisia. Valkoinen väri on muotiteollisuudelle käyttökelpoisin, koska sitä voidaan värjätä. Luonnostaan alpakoilla tavataan 22 eri väriä, joten myös luonnonvärisissä langoissa löytyy paljon vaihtoehtoja. Alpakat voivat olla yksivärisiä tai kirjavia. Vanhempien väristä ei voi päätellä syntyvän vasan väriä.

Alpakoita on kahta päätyyppiä, huacaya ja suri. Huacaya alpakan karva on lyhyt ja pörröinen, kun taas surin karva on pitkä ja suora. Alpakan villa on pehmeämpää, kestävämpää ja lämpimämpää kuin lampaan villa. Yksi alpakka tuottaa villaa vuodessa n 2-4 kg. Keritseminen suoritetaan kerran vuodessa. Alpakan villasta puuttuu lampaan villalle tyypillinen lanoliini, joten se sopii myös monille allergikoille. Alpakan villasta tehty neule ei nyppyynny yhtä helposti kuin lampaan villasta tehty tuote.

Täysikokoisen alpakan säkäkorkeus on alle metrin ja paino n 60-80 kg. Alpakka synnyttää kerralla yhden vasan. Tiineys kestää noin 11,5 kuukautta. Meillä emä on vieroittanut vasan lähes tasan vuoden ikäisenä. Alpakka voi elää yli 20-vuotiaaksi. Alpakat ovat märehtijöitä ja syövät lähinnä heinää. Lisäksi annetaan hieman kauraa ja esim. poropellettejä, lisäksi on annettu hieman lammaskivennäistä. Alpakoille on kehitetty myös omia rehusekoituksia. Lisäksi itse voi valmistaa herkkupaloiksi esim. keksejä.

Alpakat ovat luonteeltaan uteliaita, ystävällisiä ja älykkäitä. Niillä on voimakas laumavaisto, joka näkyy monin tavoin. Jos yksi alpakka päättää kieriskellä hiekkakasassa, pian muutkin seuraavat perässä. Alpakoilla on myös yhteinen lantakasa, jossa kaikki lauman jäsenet käyvät tekemässä tarpeensa, usein vielä lähes samaan aikaan. Alpakoita on siis hyvä olla aina lauma, eli vähintään 3 kappaletta. Alpakoita on myös helppo kuljettaa, koska ensimmäisen perässä muutkin menevät helposti kuljetusvaunuun. Kuljetuksen ajaksi ne menevät makuulle.

Alpakoilla tulee olla talli, johon ne pääsevät suojaan tuulta, pakkasta, sadetta ja liiallista aurinkoa. Alpakka on tottunut kyllä myös kylmiin olosuhteisiin, sillä Andien alueellakin pakkanen voi öisin pudota jopa -30 asteeseen. Alpakoiden laidun tulee olla aidattu lähinnä siksi, että mahdolliset saaliseläimet ja vieraat koirat eivät pääsisi aitaukseen. Alpakat itse eivät yleensä halua karata, mikäli alueella riittää niille ruokaa ja raikasta vettä.

Alpakoita käytetään villantuotantoon, terapiaeläiminä tai vain lemmikkeinä. Niiden kanssa voi esimerkiksi retkeillä ja harrastaa agilityä.

Meillä on 3 orhia, joista kahta voimme tarjota myös astutukseen. Lisäksi meillä on 4 naarasta ja 5 leikattua urosta.

Alpakkamme löytyvät Suomen alpakkayhdistys ry:n ja kansainvälisen LAREU-rekisterin tiedoista kasvattajanimellä Suvitien Alpakat, Loppi.

 

alpakka

Pepe

Syntynyt 19.4.2007  Metsänkylän Alpakat 

Emä: Pepita             Isä: Sokrates   (Accoyo)  

LAREU-REKISTERI NRO AREU-004322

Pepe menehtyi talvella 2020

alpakka

Claudio

Syntynyt 17.6.2009 Metsänkylän Alpakat

Emä: Carmen              Isä: Rosario

LAREU-REKISTERI NRO AREU-004361

Vuoden 2010 Metsänkylän alpakkanäyttelyssä sijoittui toiseksi ryhmässään 12-24kk huacaya orhit.

Luonteeltaan varsinainen macho! Oli kesällä 2016 astuttamassa Pikkuponin Aasitallin 3 alpakkatyttöä ja meidän Barbin. Ihmisystävällinen ja helppo käsitellä. Upea rakastettava eläin!

Kesällä 2017 Claudio tuli isäksi kolmelle upealla vasalle.

Kesällä 2019 Claudiolle syntynyt jo 2 vasaa!

alpakka

Tilda

Syntynyt 2.6.2010 Metsänkylän Alpakat

Emä: Thelma            Isä: Rodrigo

LAREU-REKISTERI NRO AREU-006530

Tildalla on poika, 2013 syntynyt Toma

 

alpakka

Barbi

Syntynyt 14.3.2008 Metsänkylän Alpakat

Emä: Blanca           Isä: Sokrates

LAREU-REKISTERI NRO AREU-004363

Barbilla on poika, 2014 syntynyt Babar.

Tytär Bambi syntyi elokuussa 2017.

 

alpakka

Suvitien Toma

Syntynyt 26.8.2013 Suvitien alpakat

Emä: Tilda           Isä: Pepe

FIN-6286836282

Kastroitu syyskuussa 2017.

 

 

alpakka

Suvitien Babar

Syntynyt 23.9.2014 Suvitien alpakat

Emä: Barbi          Isä: Metsänkylän Toffo

FIN-6286836282

Kastroitu syyskuussa 2017.

 

 

alpakka

Theodor

Syntynyt 8.4.2008 Metsänkylän Alpakat

Emä: Thelma                 Isä: Sokrates (Accoyo)

LAREU-REKISTERI NRO AREU-004364

Tepa menehtyi 1.4.2016. Syynä kasvain henkitorvessa. Tepa oli mahtava persoona.

© Suvitien kotieläintila Sivukartta EtusivuKotisivujen suunnittelua